Ali ste vedeli, da so v srednjem veku radi pripravljali odišavljeno vino?

Odišavljena vina so bila že stoletja priljubljena. Zanimivo je, da se začimbe, ki se v njem uporabljajo,  od 14. stoletja dalje niso precej spremenile. Navodila za izdelavo odišavljenega vina je mogoče najti v srednjeveških kuhinjah v večih državah. Danes je znan kot kuhano vino, ki se kuha predvsem okoli božičnih praznikov.

Sestavine:

  • 2 skodelice rdečega vina
  • 2 - 3 žlici sladkorja
  • 3 žlice ingverja
  • 1,5 žlice cimeta
  • 1 žlička klinčkov
  • 1 žlička muškatnega oreška

Priprava:

Vse sestavine damo v vrč in mešamo dokler se sladkor ne raztopi. Postrežemo toplo ali hladno. Za brezalkoholno različico se lahko namesto vina uporabi grozdni sok. Odvisno od sladkosti grozdnega soka se lahko količina dodanega sladkorja tudi zmanjša.

Literatura:

Leave a comment