Lešnikovo mleko

Znan recept iz srednjeveške Francije iz okoli 14. stoletja. Hiter in enostaven recept, zanimiv še za današnjo uporabo. Za bolj sladokusne, se lahko doda vanj še nekaj sladkroja in se lahko pije tudi kot samostojen napitek ali pa se ga uporabi kot dodatek h kavi namesto običajnega mleka.

Sestavine:

  • 1/4 skodelice mletih lešnikov
  • 1/2 skodelice vode
  • sladkor (po želji)

Priprava:
Mlete lešnike vrzite v vrelo vodo in premešajte. Pustite, da se napitek ohladi.

Literatura

  •  Le Menagier de Paris, Jérome Pichon (ed.): Buvage de Noisettes. Pourboulez et pelez, puis mettez en eaue froide, puis les broyez et allaiez d'eaue bouile et coulez; broez et coulez deux fois, puis mettez reffroidier en la cave; et vault mieulx assez que tizanne.

Leave a comment