Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so manjše tekstovne datoteke, ki se shranijo na računalnik uporabnika ob obisku spletne strani. Piškotek vsebuje ime domene kateri pripada, vrednost ter čas veljavnosti piškotka. Ob ponovnem obisku lahko spletna stran vrednosti iz piškotkov ponovno uporabi.

Zakaj se uporabljajo piškotki?
Piškotki sami po sebi niso škodljivi, v večini primerov se uporabljajo za spletne prijave, spletne košarice, vodenje statistike obiska spletne strani ipd. S pomočjo piškotkov je uporaba spletnih strani lažja in prijaznejša. S statistiko ogledov lahko lastniki spletnih strani ugotovijo katere vsebine so zanimive in jih naredijo še zanimivejše.

Vrste piškotkov

  1. Začasni piškotki – Začasni ali sejni piškotki se naložijo na računalnik ob obisku spletne strani in veljajo do konca seje oz. zaprtja brskalnika. Uporabljajo se predvsem za spletne košarice, statistiko trenutne obiskanosti spletne strani,…
  2. Trajni piškotki - Trajni piškotki ostanejo shranjeni tudi po zaprtju brskalnika. Hranijo lahko podatke o samodejnih prijavah, npr. na forum, podatke o prilagoditvah spletne strani,…
  3. Lastni piškotki – So piškotki, ki jih ustvari spletna stran, ki jo obiskujete. Lahko so začasni ali trajni.
  4. Drugi piškotki – So piškotki, ki jih ustvarijo t.i. partnerske podstrani na izvirni spletni strani. Primer tega so lahko servisi za oglaševanje, socialni vtičniki (facebook, twitter).

Več informacij o piškotkih lahko preberete tukaj in tukaj.