Čudežni vodnjak

Nekoč so na Negovskem gradu živeli ogrski grofje in grofice. Vaščani jih niso marali, saj so jim zavzeli grad. Grofje so imeli veliko denarja, a si s tem niso mogli prislužiti spoštovanja vaščanov. Ti so jih ob prihodu na dvor obmetavali z sadjem in zelenjavo.

Grofom se vedenje prebivalcev kraja ni zdelo primerno, zato so viteze poslali na boj z njimi. Vitezi so bili popolnoma prepričani, da so jih pokončali vse, toda našle so se izjeme. Vaščani, ki so preživeli, so grofom napovedali maščevanje. Medtem ko so vaščani načrtovali smrt enega izmed grofov, se je grofu Edwardu in grofici Viktoriji rodila prva hči.

Dala sta ji ime Katja. Ko so vaščani slišali za novorojeno princesko Katjo, so izdali datum za njeno smrt. Nihče več ni računal z maščevanjem vaščanov, potem pa se je zgodilo nekaj, kar nihče ni pričakoval. Na Katjin 18. rojstni dan so jo vaščani napadli in odpeljali v Nemčijo. Nemčija je bila tedaj sovražnica Ogrske. Grofje in vitezi so Katjo iskali po celotnem svetu, v Nemčiji pa je niso iskali, saj če bi se prikazali tam, bi bila vojna.

V Nemčiji je Katja služila kot služabnica princa Vasje. Princ se je zagledal vanjo in se hotel poročiti z njo. Katja poroke ni hotela, saj se ji je princ zdel preveč nasilen. Kralj Franc, oče princa Vasje, je hotel Katjo pod prisilo poročiti s svojim sinom in jo postavil pred težko odločitev: sežig na grmadi ali poroka s princem Vasjo.

Katja se je s težkim srcem odločila za sežig na grmadi. Najprej so jo zaprli v grajsko celico, brez stranišča in brez postelje. Spati je morala na mrzlih kamnitih tleh. Do sežiga na grmadi je bilo še pet dni. Edini jo je obiskal princ Vasja. Sprva se ni zmenila zanj, potem pa je spremenila svoje mnenje o njem. Videla ga je v čisto drugi podobi – prijazen, zabaven, ljubezniv princ. Katja se je skrivoma zaljubila vanj. Ko je princ odhajal, je začela jokati.

Spoznala je, da je sprejela napačno odločitev. Naslednji dan jo je princ Vasja zopet obiskal in ji podaril zlato ogrlico kot znamenje ljubezni. Katja je kralju Francu sporočila, da je spremenila odločitev in da se hoče poročiti s princem Vasjo, toda ta se ni zmenil zanjo. Rekel ji je: »Sežgali te bomo na grmadi in pika!« S princem Vasjo se naslednje tri dni nista videla, saj je kralj prepovedal kakršne koli stike.

Brez princa se je Katja počutila osamljeno, na tleh. Dan pred sežigom je ležala na tleh in razmišljala o stvareh iz preteklosti! Spomnila se je dogodkov z družino, spomnila se je na svoj 18. rojstni dan in začela jokati. Stražarju, ki je stal ob celici, je rekla, da je še premlada za smrt, saj ničesar ni storila, toda ta je ni uslišal. Ko je prišel dan resnice, je Katja še zadnjič poskusila govoriti s stražarjem in to ji je tudi uspelo.

Stražar bi jo skoraj izpustil, ko so nenadoma po njo prišli vitezi. Katja je izgubila vso upanje in se že pripravljala na smrt. Ko so jo vitezi privedli do kočije, se ji je prikazal princ Vasja in ji obljubil, da bo vse uredil in da se ji ne bo nič zgodilo. Katja je bila zelo vesela njegovih besed, vseeno pa jo je bilo strah. Ko so končno prispeli na grmado, so jo privezali na vrv in jo začeli sežigati.

Katja je bila že pripravljena na smrt, a v trenutku sekunde je v črno oblečen možakar prijahal na konju do nje in jo strgal z vrvi. Izginila sta za dimom. Ljudje so se prestrašili, vitezi pa so jima sledili. Katja je med potjo ugotovila, da je v črno oblečen možakar princ Vasja. Poljubila ga je na lice in se mu nasmehnila. Vitezi so ju skorajda dohiteli, a na srečo se je pred njih postavila množica ljudi.

Katja in Vasja sta se že skoraj hotela vdati vitezom in na srečo zagledala kamnit vodnjak. Nista videla drugega izhoda kot skok v vodnjak. Zadnji stavek, ki ga je izgovoril Vasja, je bil: »Če umreva, umreva skupaj! » Poljubila sta se, zaprla oči in z roko v roki skočila v vodnjak. Ljudje so za hip strmeli v vodnjak in napadli viteze, saj so ju privedli do smrti. Po tem dogodku ju na Nemškem nihče več nikoli ni videl.

Minilo je deset let po skoku v vodnjak, Katja in Vasja pa sta se znašla v Negovskem ribniku. Stopila sta ven in strmela v okolico ribnika. Svojim očem nista mogla verjeti. Katja je srečno rekla: »Čudežni vodnjak.« Vasja jo je pogledal in jo vrgel nazaj v ribnik. Od veselja sta pol ure plavala v ribniku in se veselila. Katja je nenadoma zagledala grad, v katerem je živela pred napadom in zakričala: »Oče, mama!« Nikogar ni bilo blizu. Z Vasjo sta se odpravila k gradu in potrkala na vhodna vrata.

Vrata je odprl grof Edward, zagledal hčer in začel jokati od veselja. Tudi grofica je bila zelo vesela, ko je po desetih letih videla svojo hčer. Katja je staršema predstavila princa Vasjo. Čez leto dni so v gradu praznovali poroko. Katja in Vasja sta živela do konca svojih dni in mogoče še živita danes ali pa počivata pri Negovskem gradu.

Viri:

Grajske zgodbe, Melisa Benkovič, 2011
"Pri urah slovenščine učenci spoznavajo različna književna dela, pri katerih spoznavajo značilnosti različnih književnih prostorov in literarnih oseb. Tematika kulturnega dne osmošolcev je bila Grajske zgodbe. V zgodovino kraja Negova in Negovskega gradu jih je popeljala vodička Dragica Starovasnik, ki je povedala še marsikatero zanimivo anekdoto iz preteklosti. Legende so učence popeljale v domišljijski svet in nastali so zanimivi literarni zapisi. Učiteljici Živana Safran in Alenka Kozar."

Komentarji