Kako so se poplemenitili Teharčani?

O tem, kako so Teharčani postali plemiči, govori več legend.

Legenda 1

V bližini graščine Bežigrad je živel kmet, ki je imel zelo lepo hčer. Ko je nekega dne pri njej zalotil grofa Celjskega, je bil ta v tako neprijetnem položaju, da je poplemenitil Teharčane.

 

Legenda 2

Friderik II. je imel pri Teharjih gozdarja, čigar hči se je ponašala z izjemno lepoto. Ko je gozdar izvedel, da se je grof zaljubil v njegovo hčer, ni ostal ravnodušen in je hčeri prepovedal sestajati se z grofom. To je grofa tako močno razjezilo, da je začel groziti. Preplašeni gozdar pa je skoval zaroto: grofa naj bi nenadoma napadli in ubili. Deklica, ki je za zaroto izvedela, je o tem obvestila grofa in ga hkrati prosila milosti za očeta in brate. Ganjen od prevelike ljubezni grof zarotnikov ne le da ni kaznoval, ampak je gozdarja in njegove sinove še poplemenitil. In tako so Teharčani postali plemiči.

Legenda 3

Ulrik II. je zalezoval lepo Marjetico Pengarjevo, dekle Mlinarjevega Janeza, doma z mlina pri mostu preko Voglajne. Nekega dne je Janez s tovariši zalotil grofa, ki je hotel ugrabiti Marjetico in ga prisilil, da je za svojo osvoboditev obljubil Teharčane poplemenititi. In tako se je tudi zgodilo.

Legenda 4

Celjski so imeli mnogo nezakonskih otrok, ki so jih dajali teharskim kmetom v vzrejo. Ker pa se jim je nekega lepega dne zdelo povsem neprimerno, da bi bili njihovi otroci navadni kmetje in ker tudi niso znali več ločiti, kateri izmed Teharčanov je njihov otrok in kateri ni, je eden izmed grofov kar vse Teharčane poplemenitil.
Teharčani danes sicer niso najbolj zadovoljni s to razlago. Sami zatrjujejo, da so dobili plemstvo zaradi zaslug in ne zaradi žensk. Sicer pa pri njih grofje po svojem moralnem življenju niso bili v najboljšem spominu. Še pred nekaj desetletji je bila za teharsko žensko težka psovka »grofovska nečistica«.

Literatura:

https://www.celje.si/sl/legende-o-teharcanih

Komentarji