Kakšno hrano so jedli v srednjem veku?

Prebivalstvo vseh slojev v srednjem veku je rado na obilno jedlo in pilo, predvsem ko so prišli boljši časi po letih lakote in pomanjkanja. Srednji vek ni poznal vseh jedi, ki jih pripravljamo danes v moderni domači kuhinji. Niso poznali nekaterih osnovnih sestavin, kot so koruza, krompir, fižol, itd. Najbolj so se posluževali žit, stročnic (grah, bob, leča, ajda), korenja, kumar, redkvic, čebule, česna, maka, zelja, repe in buč.

Pridelovali so sadje kot so grozdje, jabolka, slive, breskve, češnje, višnje in orehe. Ukvarjali so se seveda tudi s kmetijstvom, kjer so vzrejali govedo, svinje, perutnino in ovce. Ker seveda traktorjev takrat še niso imeli, so v vlečne namene izkoriščai predvsem govedo. Služilo jim je tudi kot vir mleka, kože in rogov.

Kmečko prebivalstvo ni jedlo veliko mesa in rib, saj je le to predstavljalo bolj luksuzno hrano, ki so jo morali pogosto dajati kot desetino svojim gospodarjem. Kmetje so pogosteje jedli kašo, sir in mleko.

Plemstvo je za razliko od kmetov jedlo več mesa in bolj raznoliko hrano. Uporabljali so tudi različne začimbe, najpogosteje pa poper in žafran. Jedli so tudi med. Vse to so bile luksuzne dobrine, ki niso bile dostopne preprostim ljudem. Grajski gospodje so imeli zelo radi lov in ribolov. V primerih, ko je prišel na grad kakšen gost, so v grajski kuhinji pripravili raznolike in bogate jedi.

Hrana se je v srednjeveškem obdobju kuhala v ločenih posodah v krušnih pečeh. Jedi so bile organske, zdrave in dokaj preproste. Zanimivo je, da so lahko iste jedi v različnih pokrajinah različno pripravljali.  Takratne kuharice so znale pripraviti okusne in zdrave jedi, ki so zagotovile dovolj hranilnih snovi za telo, kljub temu, da niso vedele kaj pomenijo vitamini, minerali in beljakovine.

One thought on Kakšno hrano so jedli v srednjem veku?

Leave a comment