Katarina in William

Nekoč je na Negovskem gradu živela kraljična po imenu Katarina. Z možem Charlesom sta imela dva sinova, vendar Katarina nikoli ni bila srečna z njim. Nekega dne so imeli ples, na katerega so povabili tudi druge graščake. Katarino so na plesu vsi občudovali.

Tisti večer je spoznala Williama, v katerega se je zagledala. Povabil jo je, naj zapleše z njim in Katarina je privolila. Medtem ko sta plesala, je William Katarini priznal, da se je vanjo zaljubil takoj, ko jo je zagledal,nato pa jo je poljubil. Ko je Katarina videla, da ju mož opazuje, je prestrašena pobegnila iz gradu.

William je stekel za njo in ji predlagal, naj pobegne z njim. Sprva o tem ni bila prepričana, kasneje pa je le privolila. Naslednji dan sta skupaj pobegnila v hišo sredi gozda, ki je bil last Williama. Minil je en teden. Charles je bil že na robu obupa, saj se njegova žena še zmeraj ni vrnila. Sklical je vojsko in jim ukazal, naj mu v roku enega dne pripeljejo Williama in njegovo ženo Katarino.

Vojska se ju je takoj odpravila iskat. Ko je Katarinina prijateljica Rosa izvedela za Charlesov načrt, je to takoj sporočila Katarini. William in Katarina sta se odločila, da bosta odšla zelo daleč stran. Odšla sta k Williamovi babici, saj sta bila prepričana, da ju ne bo nihče našel. Charles je ugotovil, da Katarinina prijateljica Rosa ve, kje se skrivata njegova žena in William. Odšel je k njej.

Ker mu Rosa ni hotela povedati, kje se skrivata, ji je zagrozil, da jo bo ubil. Tega se je zelo prestrašila, zato je povedala, da sta pri Williamovi babici. Čeprav je Rosa povedala, kje sta, jo je Charles vseeno ubil, saj se je bal, da ga bo komu izdala. Charles je spet sklical vojsko in jim naročil, da morajo iti do Williamove babice. Ko so prišli tja, so zagledali Katarino in Williama.

Ko sta zagledala vojsko, sta zbežala skozi zadnja vrata hiše,vojska pa za njima. Ko jim je uspelo ujeti Williama in Katarino, so ju odpeljali k Charlesu. Charles je bil tako jezen, da ju je pričakal s pištolo v roki. Svojo ženo je poniževal in jo zmerjal. Katarino so te besede zelo prizadele, zato se je razjezila nad njim. Charles je pištolo nameril v Katarino. Bilo jo je na smrt strah. Naenkrat se je pred Charlesom pojavil Katarinin oče in ga ustrelil. Katarina je bila srečna, da jo je rešil pred hudobnim možem.

Viri:

Grajske zgodbe, Tjaša Kolbl , 2011
Pri urah slovenščine učenci spoznavajo različna književna dela, pri katerih spoznavajo značilnosti različnih književnih prostorov in literarnih oseb. Tematika kulturnega dne osmošolcev je bila Grajske zgodbe. V zgodovino kraja Negova in Negovskega gradu jih je popeljala vodička Dragica Starovasnik, ki je povedala še marsikatero zanimivo anekdoto iz preteklosti. Legende so učence popeljale v domišljijski svet in nastali so zanimivi literarni zapisi. Učiteljici Živana Safran in Alenka Kozar.

Leave a comment