Lokostrelski turnir na Negovskem gradu

Dogajalo se je na Negovskem gradu. Prirejali so lokostrelski turnir. Prišli so lahko samo vitezi in drugi ljudje plemiškega redu. Povabili so vse plemiče in viteze iz različnih gradov. V vasi zraven gradu je živel fant po imenu Jakob, ki je želel priti na lokostrelski turnir, ampak ni smel, ker ni bil plemiškega rodu. Jakob je razmišljal, kako bi se lahko priplazil v grad. Imel je prijatelja kovača in mu je rekel, naj mu naredi meč in oklep. Naslednje jutro se je začel lokostrelski turnir. Vsi vitezi iz Slovenije in nekaj iz Avstrije so prišli na Negovski grad.

Prišel je tudi Jakob, ki ga na srečo noben ni spoznal. Na gradu je bila zelo lepa ženska po imenu Ivana. Ko jo je Jakob zagledal, se je takoj zaljubil vanjo. Šel je k njej in ji povedal, da je zelo lepa. Jakob je Ivani tudi bil všeč. Jakob ji je povedal, da on ni pravi vitez, ampak da je samo navaden fant, ki živi v vasi zraven gradu. Ko sta se Jakob in Ivana pogovarjala, jo je poslušal glavni plemič Negovskega gradu. Takoj je šel povedat grofu, kaj sta se pogovarjali, in da Jakob ni pravi vitez. Grof je dal Jakoba v grajsko ječo. Medtem se je lokostrelski turnir že začel, Jakob pa je sedel v ječi. Ivana je bila grofova hči in se je z grofom zmenila, da bo Jakoba spustil, če bo zmagal na lokostrelskem turnirju. Grof je izpustil Jakoba.

Tekmovali so tako, da so z loki streljali v tarče in kdo je največkrat zadel sredino, je postal zmagovalec. Veliko vitezov in plemičev je izpadlo in na koncu sta se pomerila Jakob in glavni plemič Negovskega gradu po imenu Črtomir. Jakob je prvi streljal, imel je tri puščice. Če je hotel zmagati, je moral zadet vse tri. Jakob je bil že zelo izmučen, ampak na koncu je vseeno zmagal. Grof je Jakoba poimenoval za viteza. Jakob se je poročil z Ivano in čez nekaj let postal lastnik tega gradu.

Viri:

Grajske zgodbe, Matej Zemljič, 2011
Pri urah slovenščine učenci spoznavajo različna književna dela, pri katerih spoznavajo značilnosti različnih književnih prostorov in literarnih oseb. Tematika kulturnega dne osmošolcev je bila Grajske zgodbe. V zgodovino kraja Negova in Negovskega gradu jih je popeljala vodička Dragica Starovasnik, ki je povedala še marsikatero zanimivo anekdoto iz preteklosti. Legende so učence popeljale v domišljijski svet in nastali so zanimivi literarni zapisi. Učiteljici Živana Safran in Alenka Kozar.

Leave a comment