Izlet na grad Klevevž in še malo naokoli

Izlet na grad Klevevž

Izlet v naravo s pridihom zgodovine

Turistične zanimivosti v bližini gradu Klevevž

Grajski mlin

Ob vznožju grajskega griča se nahaja ohranjen grajski mlin.

Brzice in slapovi potoka Radulja

Potok Radulja teče po ozki soteski in je okoli 10 kilometrov dolg. V kanjonu oz. srednjem toku ustvarja brzice in slapove. Soteska potoka poteka med Homskim hribom in grajskim gričem, na katerem so ostanki nekdanjega gradu Klevevž. Na dnu soteske se potok Radulja zajezi. V zajetju je včasih deloval grajski mlin.

Klevevška toplica

Na koncu zadnjega slapu Radulje se na desnem bregu potoka nahaja manjši naraven kamnit bazen, v katerem se zbira termalna voda, ki ima temperaturo od 21 do 25 stopinj Celzija. Voda je primerna za kopanje, ker pa dostop do vode ni zavarovan, je kopanje dovoljeno za uporabo na lastno odgovornost.

Klevevški jami

Vhoda v Zgornjo in Spodnjo Klevevško jamo sta pod gradom Klevevž. Zgornja Klevevška jama je dolga okoli 200 metrov in tako ena najdaljših v tem predelu Slovenije, vendar žal ni urejena za turiste. V njej so kapniki, našli pa so tudi prazgodovinsko keramiko. Pod Zgornjo Klevevško jamo je Spodnja Klevevška jama (Ajdovska jama), ki še tudi ni urejena za obiskovalce. V njej pride na površje hipotermalna voda s temperaturo okoli 21 stopinj Celzija. Je edina doslej znana topliška jama.

Zdravilišče Šmarješke toplice

Kopanje v termalni vodi zdravilišča in wellnes center lahko poskrbita za oddih vse dni v letu. V jezercu v zdraviliškem parku Šmarjeških toplic pa lahko vidite celo indijski lotus, ki je del urejene botanične poti.

Mokrišče Zdravci

Ob sotočju potokov Laknice in Radulje se nahaja mokrišče Zdravci. To območje je naravni habitat in zavetje za nekatere redke živalske in rastlinske vrste. Je idealen kraj za ljubitelje ptic.

Čebelarstvo Košale

Čebelnjaki Košale se nahajajo v okolju neokrnjene narave kočevskih gozdov. Tekom delovanja so pridobili ekološki certifikat za med, ki mu dodajajo različne sestavine ekološkega porekla. Stremijo k novostim, ki se opirajo na preteklost – na izkušnje prednikov, ki jih oplemenitijo s sodobnim znanjem in ostajajo v stiku z naravo.

Mlin Košak - že od leta 1767

Gre za enega redkih mlinov v Sloveniji, ki še vedno deluje in ohranja svojo družinsko tradicijo. Kupite lahko različne vrste moke, pripravljene iz slovenskega žita. Mlin Košak skupinam omogoča ogled mlina in pokušino domačega kruha.

Kje prenočiti?

Prenočišča s tradicijo ...

0
Apartmaji Kapler

Apartmaji Kapler

0
Apartmaji Koptur

Apartmaji Koptur

Nastanitev Apartments Koptur se nahaja v Škocjanu na Dolenjskem (Spodnja Kranjska) in ponuja brezplačno zasebno parkirišče. V sklopu nastanitve lahko uporabljate opremo za peko na žaru, v neposredni bližini pa lahko uživate v pohodništvu. Apartments Koptur are decorated by monument protection and accommodation are typically old fashionable for this region. It is perfect choice for guests that love to spent time in a quiet nature area near the town Škocjan. Apartments Koptur provides with all essentials that guests needs on their holidays. Guests can enjoy in beautiful nature view from the outside terase. This property is a joy to visit any time of year and you won't leave disappointed.

0
Vineyard Cottage Vina in Medu

Vineyard Cottage Vina in Medu

Leta 2018 popolnoma obnovljena zidanica je pravi unikatni biser, saj je gospodar s svojo družino vanjo vložil vse svoje znanje, predvsem pa ljubezen. Navdušila vas bo že kamnito-zidana zunanjost objekta, ki ga krase lični, ročno narejeni polkni in fičara, ki zelo lepo zaokroži zunanji izgled zidanice. Pravo presenečenje pa se začne ob vhodu v zidanico. Spodaj vas v nadvse prijetnem prostoru najprej pozdravi kamin, levo se nahaja kuhinja in jedilnica, desno pa prostor, v katerem se nahajajo domače medene in vinske dobrote. Ročno narejene stopnice, ki jih krase čudovita kovinska ograja, vodijo v zgornje nadstropje, kjer je na sredi skupni prostor s sedežno garnituro, na vsako stran pa po ena spalnica. Posebnost tega prostora so valovito položena tla, ki so skupaj s talnim vzorcem pravi mojstrski izdelek. Na koncu se nahaja tudi infra sauna. Zidanica stoji v mirnem predelu dolenjske vasice in nudi številne možnosti rekreacije. V prvi vrsti je to kolesarjenje ali hoja po valoviti dolenjski pokrajini, ki pa ni prezahtevna tudi za manj zdržljive kolesarje. Prav tako se je možno dogovoriti tudi za jezdenje konj. Zidanica ima WiFi.

0
Posestvo Pule

Posestvo Pule

Hotel Pule Wellness se nahaja v kraju Trebelno, 70 km od Ljubljane, 80 km od Zagreba in 15 km od Novega mesta. Ponuja klimatizirane apartmaje z lesenim opažem, satelitsko televizijo, mini barom in s kaminom z dišečim lesom. Apartmaji nudijo DVD-predvajalnik, opremo za pripravo kave/čaja ter prostorno keramično kopalnico s sušilcem za lase in mehkim kopalnim plaščem. Brezplačen brezžični internet je dostopen povsod v hotelu. V restavraciji pripravljajo tradicionalne regionalne jedi z modernim pridihom, ob hrani pa vam postrežejo vino iz domače vinske kleti. Kolesa si lahko izposodite brezplačno in raziščete bujno okolico. Posestvo Pule je ena redkih starih slovenskih kmetij, ki so ohranile prvotni značaj.

0
Marinčič Inn

Marinčič Inn

Dužinsko vodeno gostišče Marinčič slovi po svoji 100-letni tradiciji pristne slovenske kulinarike in domačih proizvodov. Restavracija ima prostorno dvorišče, ki se nahaja sredi bujne narave. Na voljo je oprema za peko na žaru, ponujajo pa tudi izposojo koles. Vse nastanitvene enote imajo klimatsko napravo, mini bar, satelitsko televizijo in zasebno kopalnico s prho. Brezžični internet je na voljo v vseh prostorih. Okoli posestva najdete številne poti, primerne za kolesarjenje in pohodništvo. Na razdalji 20 km lahko obiščete zgodovinske gradove, samostane in majhne tradicionalne vasice.