Opica straši

V istem gozdu, kjer je bil grob psa, se je nahajal tudi grob velike opice. Pokopati jo je bila dala neka grofica.

Na grobu je bil spomenik. Spodnji del spomenika je tvoril podstavek. Na njem so stale štiri po 2 m visoke plošče, med katerimi je bilo vzidano kamenje. Vrhu plošč je bil velik kamen kockaste oblike, na njem še eden, sličen, toda manjši. Kot zaključek je bila na vrhu pritrjena ka-menita krogla, velika ko klobuk. Od vseh štirih strani so vodile na vrh kamenite stopnice, da so lahko hodili gori po božje častit mrtvo žival.

Pred okroglo dvajsetimi leti so ta spomenik podrli. Tedanji lastnik graščine je dobil tri delavce, ki so dva dni razkopavali to staro znamenje. Večji kamen, ki je bil ravno na sredi, se nahaja še danes pred graščino. Tiste štiri plošče pa so položili za pod v mizarski delavnici, kjer so potem stali razni stroji.

Eden izmed delavcev, ki je pri tem delu pomagal, mi je pravil, da so prav z veseljem podirali spomenik, ker so mislili, da bodo zadeli na zaklad. Ali upanje jih je varalo.

Graščinski kosci so zopet spali na skednju. Bilo je prvo noč po tisti, ko se je bil prikazal pes. Kosci so bili isti. Zopet je začelo ropotati v delavnici, med ropotom so se slišali počasni koraki. Kosci so se bali. Naposled sta se ojunačila dva izmed njih in sta šla gledat.

Odrinila sta vrata. Stroji so takoj utihnili in pred njimi je bila velikanska pošast — umrla opica.

Kosca sta se prestrašila, zaloputnila vrata za seboj in zbežala k tovarišem. Komaj sta prišla do sape, da sta jim opisala, kaj sta videla.

Po mnenju tamkajšnjega ljudstva hodi tudi tista nekdaj visoko spoštovana opica strašit na svoj prejšnji dom.

Pravijo, da obide človeka neka pretresljiva groza, ako mora ponoči mimo graščine.

Literatura:

  • https://sl.wikisource.org/wiki/Dobrna~Ka%C4%8Dji_grad

Leave a comment