Grad Brdo

(Egkh)

Grad Brdo je prvi renesančni dvorec na Kranjskem. Leta 1510 je cesar Maksimiljan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu Brdo in Jurij Egkh ga je nato tudi postavil.
Original Slave Vojvodine Kranjske
V času protestantizma je bil grad Brdo pomemben center razvoja, tu se je leta 1562 ustavil tudi Trubar. V zahvalo za podporo protestantizmu je tedanji lastnik Adam Brdski prejel enega prvih izvodov Dalmatinove Biblije. V gradu hranimo tudi original Slave vojvodine Kranjske, v kateri je bil leta 1689 slovenski prostor prvič predstavljen kot del evropskega prostora.
Baroni Zoisi
S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znani botanik baron Karel Zois uredil tudi prvi alpski botanični vrt. V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po drugi svetovni vojni pa ob svojih obiskih v Sloveniji Josip Broz Tito, ki je grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco.

Nepremični spomenik državnega pomena
Uradno ime: Brdo pri Kranju - Posestvo gradu Brdo
Razglasitev 1. marec 2008
evid. št. 907

Arhitektura

Nadstropni dvorec s štirimi izstopajočimi vogalnimi stolpi in vmesnimi trakti so večkrat prezidavali. Dvorec je opremljen s stilnim pohištvom, preprogami, knjigami, slikami in kipi. Kakovostna je zbirka kipov in slik Neodvisnih (slikarji: Zoran Didek, France Mihelič, France Pavlovec, Maksim Sedej; kiparji: Boris in Zdenko Kalin, Karel Putrih in Frančišek Smerdu).
0

Čas nastanka

Lastniki:
  • 1510 - goriški deželni glavar Jurij Egkh (Brdski)
  • 17. stoletje - družini Schrattenbach in Gallenberg
  • 1753 - veletrgovec in lastnik fužin Michelangelo pl. Zois
  • 1929 - lesna trgovca in podjetnika Franc Dolenc in Stanko Heinrihar
  • 1935 - knez Pavel Karađorđević
  • 1947 - slovenska rezidenca Josipa Broza Tita
  • 1990 - državna last Republike Slovenije

Doživetja na gradu Brdo

Posestvo Brdo je čarobno v vseh letnih časih. Odkrijte ta naravni zaklad, ki preseneča z mešanico edinstvenih doživetij. Vožnja z elegantno kočijo, jezdenje lipicancev, igranje golfa, sprehod po grajskem parku, ribolov, sprostitev v wellnessu...

Vožnja s kočijo

Po parku Brdo se lahko zapeljete z elegantno kočijo. Herbersteinova kočija je zgodovinske vrednosti in hkrati sprejme do štiri odrasle potnike.

20-minutna vožnja s kočijo po parku Brdo: 15 €.
45-minutna vožnja s kočijo po lovišču: 45 €.

Doživetja s konji

Na Brdu domuje 12 lipicancev. Ti plemeniti konji so znani po svoji eleganci, poslušnosti, vzdržljivosti in moči. Osvojite njihov svet skozi programe konjeništva.

Piknik košarica

V toplejših mesecih je izredno priljubljeno nekoliko drugačno kulinarično doživetje na Brdu - piknik košarica. Pripravijo jo kuharski mojstri v restavraciji Hotela Brdo, nato pa se z električnim golf vozilom odkrivate skrite kotičke Parka Brdo in si izberete mesto, kjer razgrnete odejo.

Kulinarika

Doživetja na Brdu zaokrožite z osvežitvijo v aperitiv baru Hotela Brdo, kjer so vam na voljo domač sladoled, hišne sladice ter širok nabor pijač. V sezoni je odprta zeliščna terasa Hotela Brdo, poleg katere je urejeno tudi manjše otroško igrišče. Med vikendi med 12.00 ter 16.00 uro so možna kosila v restavraciji Hotela Brdo.

Wellness

V sproščujočem ambientu wellness centra Vrelca Brdo so vam na voljo: gardarobe s tušem, kopalnim plaščem, brisačami in natikači, turška in finska savna, masažni bazen, hladni bazen s slapom,
masažne sobe in prijeten prostor za počitek.

Ribolov

Možnost ribolova:
- dnevna karta 65,00 € na osebo, (z možnostjo 1 spremljevalca, ki ne lovi rib)
- letna karta 1.100,00 €
- dnevna izposoja ribiške palice 13,00 €

Opazovanje divjadi

V lovišču se organizirajo individualni kot tudi skupinski izleti, kjer se opazuje in fotografira divjad. V njem med drugim prebiva več kot 200 košut, damjakov in jelenov, poleg njih pa še 1400 drugih rastlinskih in živalskih vrst. Zaradi ohranjanja miru teh živali in čim bolj naravnega okolja je vstop obiskovalcem v lovišče omejen in si ga ogledujejo lahko le v manjših skupinah ter v spremstvu izkušenega revirskega lovca.

Poroke

Posestvo Brdo ena od najbolj priljubljenih poročnih lokacij v Sloveniji. Na Brdu potekajo poroke skozi vse leto in vsak letni čas.

info-image

Kontakt

Grad Brdo je osrednji protokolarni objekt RS Slovenije, zato so ogledi za javnost omogočeni le izjemoma. Več informacij recepcija Hotela Brdo:

T: 00 386 (0)4 260 10 00

E: recepcija@brdo.si

Protokolarni dogodki

V zadnjih 25 letih Posestvo Brdo gosti državne protokolarne dogodke, kot so obiski predsednikov, predstavnikov kraljevih družin, diplomate in druge ugledne svetovne osebnosti, med drugim britansko kraljico Elizabeto II., papeža Janeza Pavla II.. Posestvo Brdo sta za svoje prvo srečanje izbrala ameriški predsednik George W. Bush ter ruski predsednik Vladimir Putin.

Rezidenca Josipa Broza Tita

Leta 1947 Brdo po odloku o nacionalizaciji posestva preide v last Izvršnega sveta SFRJ z namenom, da se preuredi v rezidenco predsednika republike, Josipa Broza Tita. Tito je na Brdo v presledkih prihajal vse do januarja 1980. Po Titovi smrti grad in posestvo Brdo preideta pod upravo Izvršnega sveta LR Slovenije, po volitvah leta 1990 in razglasitvi samostojnosti pa v last in upravo Republike Slovenije.

In danes...

Leave a comment