Samostan Kostanjevica na Krki

Samostan Kostanjevica na Krki (grad Kostanjevica, samostan Studenec svete Marije - lat. Fons sanctae Mariae ali Fons beatae virginis Mariae) so zgradili leta 1234 blizu naselja Kostanjevica na Krki. Ustanovil ga je koroški vojvoda Bernard Spanheimski. Samostan je znan po bivši samostanski cerkvi in najobsežnejših arkadah izmed vseh stavb v Sloveniji. Danes je v samostanu Galerija Božidar Jakac, v okoliškem parku pa je forma viva.

info-image

l. 1234

prva pisna omemba gradu

Galerija

dejavnost v gradu danes

Kostanjevica na Krki

lega gradu

info-image

Samostan Kostanjevica na Krki spada pod nepremični spomenik državnega pomena in je bil zanj razglašen 6. oktobra 1999. Kulturni državni spomenik je objekt, ki ima izjemno kulturno vrednost na državnem nivoju. Taki objekti so sprva ovrednoteni kot kulturna dediščina in nato vpisani v Register nepremične kulturne dediščine. Razglasitev poteka z akti o razglasitvi, ki jih sprejme pristojni organ. Ti akti se objavijo v Uradnem listu RS ali glasilu lokalne skupnosti.

info-image

Poleg samostana spada zraven tudi park s Forma Vivo. Forma Viva so kipi različnih kiparjev iz Slovenije in sveta, ki so jih ustvarili na vsakoletnih simpozijih v Kostanjevici od leta 1961 naprej. Leseni kipi so postavljeni v in okoli samostana, kot tudi v mestu Kostanjevica na Krki. Forma Viva je bila razglašena za nepremični spomenik državnega pomena 6. oktobra 1999 in je prav tako vpisana v Register nepremične kulturne dediščine.

 

 

Zgodovina samostana

Samostan kot središče

Leta 1249 je samostan z drugo ustanovno listino dobil primat nad kostanjeviško župnijo in še 11 drugimi v bližini in tako postal versko, kulturno in gospodarsko središče ob spodnjem delu Krke. O pomembnosti samostana za ustanovitelja priča dejstvo, da je tu pokopana ustanoviteljeva žena Juta in eden od sinov.

Gradnja samostana

Kompleks je rezultat številnih prezidav in dozidav, kar priča o burni preteklosti samostana. Najstarejši del samostanske cerkve je triladijska bazilika, kar ustreza Bernardinskemu arhitekturnemu slogu. Samostanska cerkev in del križnega hodnika sta edina prvotno ohranjena dela samostanskega kompleksa. Veliko arkadno dvorišče, eno največjih v srednji Evropi, je rezultat številnih prezidav.

Dodatne informacije o gradu

Galerija

Danes je samostanski kompleks dom Galerije Božidar Jakac s stalnimi in začasnimi razstavami in Forme Vive z lesenimi skulpturami iz hrasta doba iz bližnjega Krakovskega gozda.

Poroke

V samostanski cerkvi se odvijajo tudi civilne poroke.

Izletniška točka

Prostor s svojo bogato zgodovinsko dediščino in bogato kulturno noto nudi mirno zatočišče posameznikom, željnim kulturnih vsebin in sprostitve v mirnem okolju ob potoku Obrhu.


Kontakt

Odpiralni časi

GALERIJA BOŽIDAR JAKAC

ODPRTO:
torek–nedelja od 10. do 18. ure.

Od 15. 6. do 15. 9. ob petkih in sobotah odprto do 20. ure. 24. decembra do 16. ure.

ZAPRTO:
ob ponedeljkih, 1. januarja, 1. novembra, 25. decembra.

Kontakt

Naslov: GALERIJA BOŽIDAR JAKAC, Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krki

URL: http://www.galerija-bj.si

E-mail: info@galerija-bj.si

Tel: (07) 49 88 150, (07) 49 88 140
Fax:
(07) 49 88 151

 

VSTOPNINA:
odrasli 6 €, upokojenci in študenti 4 €, družinska vstopnica 10 €, skupine (nad 10 oseb) 4 €, šolske skupine (nad 10 oseb) 1,5 €

PROST VSTOP:
otroci in mladostniki do 18. leta, imetniki kartic ICOM, SUZD, SMD, novinarji in umetniki

VODSTVA:
po vnaprejšnjem dogovoru v tajništvu (po telefonu 07 49 88 140, 07 49 88 150 ali e-mailu info@galerija-bj.si)

Samostan danes

Kje se samostan nahaja?

Leave a comment