Grad Limbuš

(Lembach)

Limbuškega gradu danes ni več moč videti. Opazne so le z zelenimi griči porasle grajske razvaline, kjer lahko najdemo kip zadnje gospodarice limbuškega gradu, ki jo je okamenela dravska roža. Limbuški grad je stal na Grajskem griču nad vasjo Limbuš v občini Maribor. Grad je pozidal Leopold Limbuški in je bil pod vodstvom rodbine limbuških vitezov, vse dokler ni umrl njihov zadnji potomec okoli leta 1330.

1147

prva pisna omemba stavbe

Delni ostanki

dejavnost/stanje stavbe

Grajski grič, Limbuš

lega stavbe

info-image

Objekt spada pod nepremični spomenik lokalnega pomena in je bil zanj razglašen 8. aprila 1992. Kulturni lokalni spomenik je objekt, ki ima izjemno kulturno vrednost na lokalnem nivoju. Taki objekti so sprva ovrednoteni kot kulturna dediščina in nato vpisani v Register nepremične kulturne dediščine. Razglasitev poteka z akti o razglasitvi, ki jih sprejme pristojni organ. Ti akti se objavijo v Uradnem listu RS ali glasilu lokalne skupnosti.

info-image

Turški vpadi so grad večkrat poškodovali, v 18. stoletju pa je bil porušen. V spomin na zadnjega oskrbnika gradu Limbuš iz družine Hertzenkraft (1669),  je na cerkvi Limbuš ohranjen nagrobni epitaf.

Pripovedke o limbuški graščakinji

Dravska roža

Dravska roža (1993), prvič izdana leta 1943 s podnaslovom Bajka v 126 slikah Jožeta Beráneka, uvrstili bi jo lahko med povedke, ima večinoma precej natančno določene književne prostore: zgodba se sicer začne na samotni pohorski planini, pomemben preobrat se zgodi pri križpotni lipi, nato pa se nadaljuje v limbuškem gradu in na Mariborskem otoku, imenovanem tudi Kačji otok.

Star drvar, na katerega se zruši skladovnica bukovih drv, pred smrtjo naroči svojim trem sinovom, naj živijo v slogi, vsakemu da sekiro, žago in hlebček kruha. Po očetovi smrti sta starejša dva najmlajšega brata opeharila za kruh, šli so po svetu, čeprav jim je oče naročil drugače, potem sta ga ob križpotni lipi oslepila, očetova duša pa je vse to gledala. Očetova duša je prosila Boga za pomoč in drvarčku je bil vid povrnjen.

Najstarejši sin je šel na limbuški grad, kjer se je z zlobno graščakinjo pogodil, da ji prinese dravsko rožo 2, ona pa ga vzame za moža. Najstarejšemu sinu je očetova duša povedala, kje raste dravska roža, on je ubogal očetov nasvet in graščakinji prinesel korenino, iz katere zraste prelepa roža, vendar graščakinja ne verjame v korenino, zato ga da zapreti.

Srednji sin je šel za splavarja, nekoč pa pride na limbuški grad in prosi graščakinjo za službo, ona mu da nalogo, da ubije dravskega zmaja, ki živi na Kačjem otoku. Tudi srednjemu sinu se prikaže očetova duša in pove rešitev: sin naj nastavi vedro mleka, ko pa ga bo zmaj pil, naj mu odseka glavo. Tudi drugi sin je pogubljen, zmaj namreč popije mleko, v katero se je zmešala tudi njegova kri, brizgne vanj in ga oslepi, nato ubije. Tudi ta kazen je bila pravična, srednji sin je namreč oslepil najmlajšega.

Tretji živi kot hlapec volar, za pošteno delo dobi par volov, le-ta zamenja za črna psa, ki ju vodi črn možak, peklenski zlodej. Tudi najmlajšemu se prikaže očetova duša, mu da navodila, kako bo premagal dravskega zmaja, kar mu s pomočjo začaranih bratov – črnih psov tudi uspe. Ko se psa (brata) pokesata, postane njuna dlaka bela, najmlajši pa jima obljubi, da ju bo pokopal v očetov grob in bosta tako našla svoj mir. Limbuški grofici odnese zmajevo glavo, ona pa mu zastavi nalogo: da bi se poročila z njim, ji mora prinesti zlato kronico kačje kraljice s Kačjega otoka. Kljub očetovemu opozorilu gre na kačji otok, ubije kraljico in ukrade krono: prej mu je bila sreča naklonjena zaradi njegove poštenosti, zdaj pa je postal morilec in tat. Kače ga napadejo, ovijejo se okrog njega, tako v Dravi umre. Duša njegovega očeta prosi za milost najmlajšega sina, ki je vendarle živel do zadnjega zelo pošteno, zato mu dravska roža vrne življenje. Limbuška graščakinja okameni, pohorski zlodej pa odnese svoje plačilo: njeno črno dušo. Najmlajši drvarjev sin se je vrnil na pohorsko planino, se poročil in začel nov, srečnejši rod pohorskih drvarjev.

Kačja kraljica

Med krajšimi zgodbami o Mariborskem otoku so štiri različice. Prvo je zapisal Josip Brinar v delu Pohorske bajke in povesti, njen naslov je Kačja kraljica (1933: 41-44). Ta kratka varianta je zelo podobna edini daljši varianti, Tomažičevi Dravski roži oz. vsaj tistemu delu Tomažičeve pripovedi, ki se navezuje na kačjo kraljico.

Limbuška kraljična si je zaželela krono kačje kraljice, ki je živela na Velbarjevem otoku sredi Drave. Vse mladeniče, ki so si drznili priti na otok, so kače pogubile, kačje kraljice se je ustrašil celo Brdavs in za vselej pobegnil s teh krajev. Vitez iz Falske peči, ki mu je bila limbuška gospodična nadvse všeč, si je zadal nalogo, da se do kačje krone na vsak način dokoplje. Uspelo mu je priti na otok, ubiti kačjo kraljico in ukrasti krono. Ko je plaval po Dravi na kopno, so šle za njim kače ter ga ovile kot bi ga zvezale, tako se je utopil. Grajska gospodična se mu je privoščljivo smejala, le za kačjo krono, ki se je potopila z mladeničem vred, je malce žalovala. Za kazen, zaradi njenega trdosrčnega srca, je okamenela. Na limbuški grad, ki so ga prebivalci zapustili in je začel propadati, so se – v spomin na svojo kraljico – naselile kače.

 

2 Zlobna graščakinja je najstarejšemu sinu rekla takole: »Nekje na dnu reke Drave raste bajno lepa dravska roža, ki ima neki tako čudovito močan vonj, da zaradi njega krivičen človek umre… Jaz pa imam kamnito srce, strupeno, kot je kačji strup, zato se te rože maščevalke ne bojim! Nasprotno: dravsko rožo hočem vsekakor imeti vsajeno pod mojim oknom. Pod oknom naj zraste in se razcveti dravska roža in na mojem srcu naj poskusi svojo čudovito moč, ki jo je bojda vsrkala iz naše zemlje… Njo mi poišči na dnu reke Drave ter mi jo prinesi!« (Tomažič 1993: 33).

Citirano iz knjige: Mariborske vedute, Pripovedke o Mariboru in okolici, Dragica Haramija, str. 261-262

In danes...

Namig za izlet: pohodniška pot

Limbuš – Meranovo – Pečke

Čas hoje: 2,5 h (6,8 km)

Pohodniška pot je idealna za pobeg iz mestnega življenja, saj vodi skozi gozdove in vinograde na Meranovo in do koče na Pečkah. Pot lahko pričnete v naselju Limbuš, kjer si lahko za začetek poti privoščite odličen sladoled ob vznožju grajskega griča.

Med potjo, ko ste še na grajskem griču pri Limbušu, se lahko mimogrede ustavite na vrhu griča, kjer je nekoč stal Limbuški grad. Danes so tam le še bežni ostanki gradu, najdemo pa lahko kip hudobne graščakinje, ki gleda proti dolini. Tam se nam razprostre čudovit razgled na naselje Limbuš.

Pot sicer vodi čez gozdove in vinograde na Meranovo, kjer se zopet odpre veličasten pogled, tokrat na mesto na Maribor. Za Meranovim se prične eden najlepših odsekov pohodniške trase skozi gozd. Pridete do lepega manjšega potoka in zatem do doma na Pečkah. Okoli doma tudi otrokom ni nikoli dolgčas, saj ima tudi veliko prostora za igro, kot tudi otroška igrala.

Namig za izlet: pohodniška pot

Limbuš-Vrhov Dol-Meranovo

Čas hoje: 52 min (3,3 km)

Odločite se za poldnevni pohodni program na delu Podpohorske vinske turistične ceste Limbuš-Vrhov Dol-Meranovo. Med pohodniškim izletom si lahko pogledate tudi:

  1. Zgodovinsko lokacijo, kjer je nekoč stal grad Limbuš (na vrhu grajskega griča je čudovit pogled na naselje Limbuš in dolino).
  2. Baročno cerkev sv. Jakoba v Limbušu.
  3. Lončarstvo Lorna&Črtomir in
  4. Čeligijevo prešo.

Za kosilo se lahko ustavite v Gostišču Vnukec, ali pa imate med svojo potjo kakšen vmesni postanek na vinotočih, dokler ne prispete na Meranovo.

Lokacija

Leave a comment