Grad Grad na Goričkem

Grad Grad se nahaja v naselju Grad in stoji na strmem griču v severozahodnem delu Goričkega. Ozemlje okrog današnjega gradu je v madžarsko državo vključil kralj Bela III. in ga leta 1183 podaril v upravljanje cistercijanskemu samostanu v Monoštru.

info-image

l. 1208

prva pisna omemba gradu

Javni zavod Krajinski park Goričko in informacijsko Središče za obiskovalce gradu ter parka Goričko-Raab-Őrség

dejavnost v gradu danes

Grad 191, Grad Občina Grad

lega gradu

info-image

Grad Grad spada pod nepremični spomenik državnega pomena in je bil zanj razglašen 6. oktobra 1999. Kulturni državni spomenik je objekt, ki ima izjemno kulturno vrednost na državnem nivoju. Taki objekti so sprva ovrednoteni kot kulturna dediščina in nato vpisani v Register nepremične kulturne dediščine. Razglasitev poteka z akti o razglasitvi, ki jih sprejme pristojni organ. Ti akti se objavijo v Uradnem listu RS ali glasilu lokalne skupnosti.

info-image

Dodatne informacije o gradu

Delavnice domačih obrti

V gradu so na ogled delavnice domačih obrti (kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha), ki pripovedujejo o tradicionalni rabi naravnih virov in njihovi obdelavi z ročnimi spretnostmi mojstrov.

Viteška dvorana

V največjem pritličnem prostoru so na ogled občasne razstave, projekcija filma o Krajinskem parku Goričko in prireditve ob posebnih priložnostih.

Kvadratni salon z okroglo lučjo

Nahaja se v nadstropju nad okroglim salonom in je v rabi ob dogodkih v koncertnem salonu. Občasno se v njem dogajajo tudi različne delavnice.

Črna kuhinja in pokuševalnica

Po predhodnem naročilu vam v črni kuhinji in pokuševalnici postrežemo z domačimi jedmi goričkih turističnih kmetij in ostalih ponudnikov.

Sprostitev in doživetje

Grajsko poslopje, park in dvorišče Grad je največji baročni grad na Slovenskem, saj naj bi imel po legendi 365 sob. Z gradom je povezanih tudi nekaj drugih legend, najbolj znana pa je legenda o zmaju Kaču z zlato krono. Grajsko poslopje obdaja osem hektarjev velik park, ki je bil zasnovan v krajinskem ali ti. angleškem slogu. Velika drevesa tulipanovcev, platan, gledičevk, rdečih bukev, gabrov in hrastov navdajajo z veličastnostjo in več stoletno dolgoživostjo. Na grajskem dvorišču vrejo energije iz globine Zemlje, ki jih večina ljudi čuti kot toploto ali mravljince.


Središče za obiskovalce

Nad kletjo je v pritličju obokan okroglo-ovalni prostor brez oken. V njem je središče za obiskovalce in grajska trgovinica z izdelki goričkih rokodelcev in kmetij. Na voljo je literatura, vodniki po Krajinskem parku Goričko ter promocijsko in informativno gradivo ponudnikov z Goričkega, drugih naravnih parkov Slovenije in iz Pomurja.

Grajska galerija

Najlepši in največji obnovljeni prostor v nadstropju palacija smo namenili sprejemom in ogledom občasnih umetniških in naravoslovnih razstav ter kulturnim dogodkom.

Grajska okrogla klet

Klet je v tlorisu ovalno-okrogla z zanimivim banjastim stropom in je šest metrov pod zemljo. V kleti hranimo vrhunska vina malih goričkih vinogradnikov, ki imajo registrirano dejavnost in so bila pridelana in negovana v goričkih vinogradih in kleteh. V njej na željo obiskovalcev z vini postrežemo ali medse povabimo vinogradnika, ki pojasni goričko vinogradništvo in pripravi pokušino.

Okrogli salon

V mezaninu je nad središčem za obiskovalce okrogli prostor z ravnim lesenim stropom. V njem se odvijajo kolegiji zaposlenih v Javnem zavodu Krajinski park Goričko ter posveti in srečanja domačih in tujih strokovnjakov.
V okroglem salonu so razstavljeni portreti vrst iz rastlinskega in živalskega sveta na Goričkem, ki so na seznamu kvalifikacijskih vrst območja Natura 2000 Goričko po evropski direktivi o varstvu habitatov in ptic. Ogled je možen samo z grajsko vodnico/kom.

Prenočišče v grajskih sobanah

V nadstropju severovzhodnega trakta gradu so urejene štiri spalnice s skupaj desetimi posteljami in kopalnicami. Vsaka zase je drugačna, vsem je skupno sproščeno doživetje grajskega miru sredi Goričkega in grajskega parka z malo elektromagnetnega smoga. V sobanah ni televizorjev in drugih električnih naprav, dostop do interneta je možen na arkadnem hodniku, kjer je prosto dostopen wi-fi.


Kontakt

Odpiralni časi

VSTOPNINA ZA OGLED GRADU IN/ALI GRAJSKEGA DVORIŠČA, NA OSEBO:

odrasli 3,50 €
upokojenci 3,00 €
otroci, dijaki, študenti 2,00 €
odrasli v skupini z več kot 30 oseb 3,00 €

ODPRTO

od torka do nedelje
od 1. aprila do 30. septembra 10:00-18:00
marec, oktober, november 10:00-16:00

 

 

OB DRŽAVNIH PRAZNIKIH:
Velikonočni ponedeljek (2. april), 27. april, 1. maj, 2. maj, 25. junij, 15. avgust, 31. oktober


ZAPRTO

vsak ponedeljek
od 1. decembra do 28. februarja
državni prazniki : 1. januar, 2. januar, 8. februar, Velika noč (1. april), 1. november, 25. december, 26. december

V tem času je ogled možen samo za predhodno najavljene skupine z najmanj 10 obiskovalci med torkom in nedeljo od 10.00 do 16.00. Zadnja možna ura za prihod skupine in voden ogled je 15.00.

Predhodna najava je možna od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00.
Prihod najavite vsaj 3 dni prej.

Kontakt

Naslov: Informacijski center Krajinskega parka Goričko, Grad 191, 9264 Grad

Tel: ++386 2 551 88 60

Fax: ++386 2 551 88 63

tel.: (031) 354 149

e-pošta: park.goricko@siol.net

Grad danes

Kje se grad nahaja?

Leave a comment