Grad Otočec

Grad Otočec (nem. Wördl) je razglašen kot kulturni spomenik. Posebnost gradu Otočec je, da je edini vodni grad v Sloveniji. Stoji na sredini majhnega otočka na reki Krki in blizu Novega mesta. Danes je grad urejen v hotel s petimi zvezdicami. Grad je bil prenovljen v duhu gotike in renesanse leta 2009. Hotel Grad Otočec je danes tudi ena najprivlačnejših lokacij v Sloveniji za slavnostne poroke. Grad danes

info-image

l. 1252

prva pisna omemba gradu

Hotel grad Otočec

dejavnost v gradu danes

Otočec, mestna občina Novo mesto

lega gradu

info-image

Grad Otočec spada pod nepremični spomenik državnega pomena in je bil zanj razglašen 6. oktobra 1999. Kulturni državni spomenik je objekt, ki ima izjemno kulturno vrednost na državnem nivoju. Taki objekti so sprva ovrednoteni kot kulturna dediščina in nato vpisani v Register nepremične kulturne dediščine. Razglasitev poteka z akti o razglasitvi, ki jih sprejme pristojni organ. Ti akti se objavijo v Uradnem listu RS ali glasilu lokalne skupnosti.

info-image

Poleg gradu spada v grajski kompleks tudi grajski park z uradnim imenom Otočec - Grajski park in Otočec - Območje gradu. Park obdaja grad Otočec na otoku reke Krke. Parkovna zasnova se je prilagajala umetni širitvi otoka. Formalne zasnove iz preteklosti se niso ohranile, tako da je park sedaj urejen v duhu krajinskega sloga.
Grajski park in območje gradu sta bila razglašena za nepremični spomenik državnega pomena, 6. oktobra 1999, in sta prav tako vpisana v Register nepremične kulturne dediščine.

Grajske legende

Rodbina Margheri

Rdečelasec Albin Margheri, eden od nekdanjih lastnikov gradu Otočec, je bil znan po svoji oholosti, kvartopirstvu in lovljenju žensk. Menda naj bi imel ogromno otrok z mnogimi ženskami. Albinova hči Florentina je leta 1903 pri 44. letih zanosila z 18 let mlajšim grajskim hlapcem in se z njim poročila. Njen brat ji je za doto sezidal hišo pod draškovskim gradom.

Karl Villavicenz

Obe njeni sestri, ki sta ostali na gradu Otočec, pa sta ostali brez otrok. Ena je umrla ob prvi svetovni vojni. Druga sestra pa je poklicala k sebi daljnega sorodnika osemnajst-letnega Karla Villavicenzia iz avstrijskega Gradca. Da bi utišala okoliško ogovarjanje, ga je kar posvojila.

Lili Weinlechner

Karl se je po njeni smrti poročil s 15 let mlajšo Lili Weinlechner, kateri gospodarjenje ni dišalo, ampak se je po večini ukvarjala z lišpanjem in modo.

Zgodovina gradu

Lastniki gradu

Grad Otočec je bil prvič omenjen v 13. stoletju ( l. 1252), ko so v njem prebivali vitezi Otoški. Izumrli so v 15. stoletju, nasledila pa jih je tirolska plemiška rodbina Villandres. Leta 1560 je grad pričel upravljati baron Ivan Lenkovič. Leta 1629 je Janez Sonce postal lastnik gradu. V 18. stoletju pa je grad postal last plemičev Schweiger-Lerchenfeld. Od leta 1854 do konca druge svetovne vojne pa je bil v lasti rodbine Margheri de Commadona. Med drugo svetovno vojno so partizani grad požgali in porušili. Grad je bil po vojni nacionaliziran in obnovljen.

Valvasorjeva topografija

Valvasorjeva uporobitev gradu v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689.

Dodatne informacije o gradu

Grad Otočec je prestižnega združenja hotelov in restavracij Relais & Châteaux, ki ima butično ponudbo sob in suit najvišje kategorije.

Grajske poroke

Recite DA v objemu srednjeveškega Gradu Otočec!

Golf igrišče

Preizkusite eno najdaljših in najlepših igrišč za golf v Sloveniji, igrišče, ki je le kilometer oddaljeno od gradu Otočec. Sodobno igrišče z 18 luknjami na 75 hektarjih površine, ki ga je zasnoval britanski arhitekt Howard Swan, ponuja pravi izziv v zavetju dolenjskih gozdov, in to tako za profesionalne kot za amaterske, tudi manj izkušene golfiste.

Konferenčni center

V gradu Otočec so na voljo sodobno opremljeni prostori, primerni za organizacijo pomembnih sestankov in srečanj. Dogodke pa se lahko dopolni s poslovnimi kosili v prijetnem okolju restavracije Grad, z družabnimi srečanji, programi team buildinga in izleti po Dolenjski in Beli krajini.


Grajski park

Ne prezrite slikovite okolice gradu Otočec, edinega vodnega gradu v Sloveniji. Čudoviti grajski park je nastal najverjetneje na prelomu iz 18. v 19. stoletje, v njem pa rastejo številne avtohtone drevesne vrste, kot so črna jelša, bela vrba in črni topol, in tudi eksotična drevesa. V reki Krki živi kar 32 vrst rib – mnoge so danes žal redke, med ribiči pa so najbolj cenjene sulec, som in platnica. Posebnost, svojevrstna atrakcija Otočca, so beli labodi grbci, ki so jih tu naselili leta 1968, danes jih je že več kot 50.

Hotel

V srcu neokrnjene narave, na otočku sredi reke Krke, kraljuje eden najprivlačnejših hotelov v Sloveniji, hotel Grad Otočec. Ta član prestižnega združenja hotelov in restavracij Relais & Châteaux vas vabi s svojo butično ponudbo sob in suit najvišje kategorije.

Restavracija

Grajska restavracija nudi svežo, zdravo, pokrajinsko obarvano hrano in pijačo, primerno za grajsko okolje. Iz neizmerne domišljije kuharskih mojstrov se v grajski restavraciji rojevajo vrhunske jedi vznemirljivih okusov.


Kontakt

Odpiralni časi

Restavracija: vsak dan od 7.00 do 22.00

Kontakt

Naslov: Hotel Grad Otočec, Grajska cesta 2, 8222 Otočec ob Krki , Slovenija

URL: https://www.grad-otocec.com

Upravljavec objekta: Terme Krka

E-mail: booking@terme-krka.si

 

Grad danes

Kje se grad nahaja?

Leave a comment