Dvorec Polhov gradec

(Billichgratz)

Osnovni podatki

Polhograjska graščina je eden najpomembnejših spomenikov v občini Polhov Gradec. Izvira iz 13. in 14. stoletja, ko je na tem mestu stal stolpast dvor. Skozi stoletja so se menjavali lastniki in s tem je bila graščina tudi večkrat prezidana. V 17. stoletju se je graščina kar spremenila.

Graščak Mark Anton Kunstel pl. Baumgarten je dal prizidati baročno grajsko kapelo z bogato štukaturo, uredil je grajski park, na dvorišču prizidal razgledni stolp z uro ter pred glavni vhod graščine postavil Neptunov vodnjak. Na njemu je v reliefu upodobljen grb gospodov Polhograjskih.

Med leti 1808 in 1858 je na graščini gospodoval grof Rihard Ursini Blagaj, ki je bil velik ljubitelj botanike, mineralogije in umetnosti. Graščina je takrat postala središče naprednih razsvetljenskih idej.

Danes

Leta 2008 je graščino prevzel Tehniški muzej Slovenije. Postavil je Muzej pošte in telekomunikacij. V graščini najdemo tudi Krajevni muzej. Poleg tega se lahko na graščini tudi poroči v poročni dvorani ali paviljonu v grajskem parku. Odvijajo se razni kulturni dogodki, v času poletja pa si lahko obiskovalci privoščijo čaj z grofom Blagajem in prebirajo knjige v Knjižnici pod krošnjami.

Dvorec Polhov Gradec

Blagajev grad

Literatura:

  • http://www.grad-polhovgradec.si/

Leave a comment