Celjski grad

Celjski grad (Celjski zgornji grad in tudi Stari grad Celje) je nekdanji grad in sedež grofov Celjskih. Leži na triadni vzpetini ob jugovzhodnem robu Celja, kjer reka Savinja v okljuku zavije v laško povprečno dolino. V svojem času je predstavljal največjo utrdbo na slovenskem ozemlju.

info-image

l. 1322

prva pisna omemba gradu

turistična destinacija, poroke, prireditve

dejavnost v gradu danes

Celje

lega gradu

info-image

Stari grad Celje spada pod nepremični spomenik lokalnega pomena in je bil zanj razglašen 19. julija 1986. Kulturni lokalni spomenik je objekt, ki ima izjemno kulturno vrednost na lokalnem nivoju. Taki objekti so sprva ovrednoteni kot kulturna dediščina in nato vpisani v Register nepremične kulturne dediščine. Razglasitev poteka z akti o razglasitvi, ki jih sprejme pristojni organ. Ti akti se objavijo v Uradnem listu RS ali glasilu lokalne skupnosti.

info-image

Izjemno razsežna srednjeveška trdnjava 14. in 15. stol. s stanovanjskim jedrom, izstopajočim stolpom in obrambnimi zidovi je postavljena na zaščiteno lego na grič nad Savinjo.

Grajske legende

Mučilna naprava

V Starem gradu Celje se je nahajala težka železna plošča, ki se je dvigala in spuščala. Uporabljali so jo za zapornike, ki jih je popolnoma zdrobila, če so prišli v stolp.

Grajski vodnjak

Kmet, ki je zvečer prišel v grad, da bi lastniku sporočil neko novico, je zaslišal glas grofa Ulrika, ki je stal do pasu v vodi in je bil povsem razmesarjen. Od takrat dalje, so vodnjak zazidali in nihče več ni upal do njega.

Skriti podzemni hodniki

Stari grad Celje naj bi bil z okolico povezan s štirimi podzemnimi hodniki. Prvi hodnik je povezoval Stari grad z Bežigradom. Omenjeni rov je bil tako visok, da je lahko jezdec v njem celo pokončno jahal konja brez, da bi se vmes sklanjal. Drugi hodnik je vodil v center Celja, tretji hodnik pa je vodil v celjski obzidni vodni stolp. Četrti hodnik je peljal pod Vipoto, to je hribom nad Savinjo proti Laškem.

Ohranjeni zapisi

Topografija

Celjski grad, Georg Matthäus Vischer, Topographia Ducatus Stiriae, bakrorez, Gradec 1681

Celjski grad l. 1750

Celjski grad na sliki iz leta 1750 (1831), Johannes Hötzel - J.v. Rainhofen, pogled proti jugu.

Dodatne informacije o gradu

Grajske poroke

Recite »DA« v objemu srednjeveškega Gradu Celje!

Turistično informacijski center - TIC

V Turistično informacijskem centru Stari grad Celje lahko obiskovalci izberejo promocijske zloženke, informativno gradivo o gradu, Celju in okolici ter informacije o znamenitostih in prireditvah na Celjskem.

Na voljo so pestra izbira spominkov ter izdelkov domače in umetnostne obrti, uradni slovenski spominki I FEEL SLOVENIA, raznovrstna literatura. Naročite lahko strokovna vodenja po mestu in gradu.

Kavarna Veronika

Kavarna Veronika se nahaja v medobzidju Starega gradu Celje. Razvajala vas bo tako v zimskih kakor tudi v sončnih dneh, saj je odprta vse dni v letu.


Vodeni ogledi gradu

Stari grad Celje si lahko ogledate sami ali pa z izkušenim lokalnim vodnikom.

Prireditve

Na gradu se odvijajo številne prireditve med letom.

Programi za zaključene skupine

Povzdignite se in podoživite preteklost s sedanjostjo, občutite moč in slavo, ki so jo nekoč uživali Celjski grofje. Na Starem gradu Celje vam pričaramo slavnostni trenutek s Hermanom II. ali njeno visokostjo Barbaro Celjsko, njunimi podložniki, praporščakom, grajskimi plesalci ter grajskim osebjem.


Kontakt

Odpiralni časi

GRAD CELJE

Stari grad Celje je odprt vsak dan v letu! Zadnji vstop na Stari grad Celje je pol ure pred zaprtjem gradu.

Januar 10:00 – 16:00
Februar 09:00 – 17:00
Marec 09:00 – 18:00
April 09:00 – 19:00
Maj 09:00 – 20:00
Junij -Avg 09:00 – 21:00
September 09:00 – 20:00
Oktober 09:00 – 18:00
November 09:00 – 17:00
December 10:00 – 16:00

Kontakt

Naslov: TIC STARI GRAD CELJE, Cesta na grad 78, 3000 Celje

URL: http://www.grad-celje.com

Email: tic.grad@celje.si
T: +386 3 544 36 90
F: +386 3 428 79 31

Grad danes

  • Stari grad Celje

Kje se grad nahaja?

Leave a comment