Slaščičarstvo v srednjem veku

Prvi slaščičarji na vzhodu

Na vzhodu je že v srednjem veku cvetelo slaščičarstvo. Benečani so sklepali trgovske posle z Arabci in iz Egipta in Sirije uvažali znatne količine sladkorja.

Slaščičarji v Evropi

V srednjem veku se je v Evropi slaščičarstvo najprej razvijalo v samostanih, kjer so pridobivali med in izdelovali lectarsko pecivo.

V 11. stoletju so v samostanih pekli tudi poprnjake, za katere so uporabljali poper, seveda v pretiranih količinah. Enostavnim kolačem so se pridružili kolači, polnjeni z medom, iz teh so nastali krofi, ocvrti v vročem olju. Vse so pripravljali na odprtih ognjiščih. Večje blagostanje je pripeljalo do novih poskusov, izdelovali so že številnejše slaščice. Pri tem so pomembno vlogo imele samostanske kuhinje. Tam je prišlo do novih odkritij, uporabljati so začele rahljalno moč jajc. Mešati pa so začeli tekoče testo za vaflje. Veliko slaščic in kolačev ima poreklo v srednjeveški kuhinji.

Peki vafljev so dobili pooblastilo za peko hostije, kasneje so skupaj s slaščičarji ustanovili skupni ceh. Slaščičarstvo toraj izvira iz kultnih obredov in poganskega žrtvovanja. Vendar so se sčasoma razvile številne različice. Iz povezovanja peciva s krščanskim kultnim pecivom so nastali pravi umetniški kolači. Danes si brez slaščic in slaščičarjev ne moremo zamisliti nobenega obdobja ali slovestnosti.

Nemčija

V Nemčiji so že v 13. stoletju imeli lectarji ceh.

Italija

Mojstri v izdelovanju slaščic v srednjem veku so bili predvsem Italijani. Izumili so danes vsem dobro poznano in priljubljeno slaščico, sladoled. Leta 1150 je v Benetkah delovalo že nekaj slaščičarn. Iz mandeljnov in sladkorja so izdelovali marcipan. Že takrat so ponarejali sladkor in marcipan, ki sta izgubljala ugled, in še v poznem srednjem veku so marcipan imenovali simbol laži. O močnem vzhodnjaškem izvoru sladkorja priča dejstvo, da so slaščičarje oblačili v vzhodnjaška oblačila. V Firencah so leta 1300 poleg medu, mandeljnov, marcipana in začimb uporabljali tudi sladkor.

Francija

V 16. stoletju se je iz Italije v Francijo razširilo izdelovanje sladoleda. Francoski slaščičarji so v 17. stoletju pisali prve strokovne knjige o slaščičarstvu. V Napoleonovi dobi je po vsej Evropi slovel Marie - Antoine Careme, ki je tudi napisal nekaj strokovnih del.

Avstrija

Na Dunaju so v 15. stoletju lekarnarji sami izdelovali zdravila s sladkorjem in morda so tedaj celo pekli slaščice.

 

Literatura:

  • https://www.wikiwand.com/sl/Sla%C5%A1%C4%8Di%C4%8Darstvo

Komentarji