Srednjeveški piškoti

Tudi v srednjem veku so se radi sladkali. Spodaj je opisan eden najzgodnejših receptov za piškote (Anglija, 16. stoletje).

Sestavine:

  • 1 skodelica moke
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 4 žlice masla
  • ščepec klinčkov
  • 1/4 žličke soli
  • ščepec žafrana
  • 2 jajčna rumenjaka
  • 2 žlici rožne vode
  • 1 žlica suhega kvasa

Priprava:

Suhemu kvasu dodajte v 1/2 čajne žličke sladkorja in 2 žlici vode. Zmešajte moko, sladkor in začimbe in narežite v mešanico maslo, dokler se ne pričnejo formirati drobtine. V ločeni posodi zmešajte rumenjake  z rožno vodo in 1 žlico pene, ki se je naredila na vrhu kvasa. Dodajte mešanico jajc v suhe sestavine in premešajte, dokler ne oblikuje mehko testo. Če je mešanica preveč suha, dodajte malo vode, če pa je preveč mokra, pa dodajte malo moke. Testo razvaljajte 0,5 cm debelo na pomokani površini in ga razrežite z modelčki v piškote poljubne oblike. Pecite pri 177 ° C do zlate rjave barve približno 15 minut. Dobite približno 24 piškotov.

Literatura:

  • The English Housewife, Michael R. Best (ed.)

Komentarji