Vitraži niso krasili le srednjeveških stavb

Pojav stekla

Steklo so poznali že stari Egipčani. Iz arheoloških najdišč so izkopali steklene delce, ki so sestavljali egipčanski nakit. Prenos znanja je očitno sledil v Bizantinsko cesarstvo, Rim in Grčijo.

Pojav barvnega stekla ali vitraža

Steklo se je kot prvič uporabilo za okna v starem Rimu,  kjer so pričeli z uporabo prozornega stekla, prvi pojav barvanega stekla pa je nastal v Franciji. In tako je nastal vitraž.

Vitraž je izdelek narejen iz barvnih stekel in je ponavadi debelo od 3-4 milimetre. Steklo je obarvano s posebnimi barvami, ki so dodane že v samo stekleno maso med njegovo izdelavo, zato barve nikoli ne zbledijo.

V srednjem veku so se vitraži pojavljali predvsem v cerkvah, kjer so izobraževali prebivalstvo preko verskih zgodb.

Izumitelj posebne tehnike vitraža

Louis Comfort Tiffany (18. februar 1848 - 17. januar 1933) je bil ameriški umetnik in oblikovalec, ki je postal najbolj znan po sestavljanju barvanega stekla z bakreno folijo. Je ameriški umetnik, ki je najbolj povezan z umetniškimi novostmi in estetskimi gibi. Bil je povezan s prestižno skupino oblikovalcev, kot so bili Associated Artists (Lockwood de Forest, Candace Wheeler in Samuel Colman). Oblikoval je vitražna okna in svetilke (Tiffany luči), steklene mozaike, pihano steklo, keramiko, nakit, emajl in kovino. Bil je prvi oblikovalski direktor pri družinskem podjetju Tiffany & Co., ki ga je ustanovil njegov oče Charles Lewis Tiffany.

Vitraž danes

Še danes se uporabljajo vitraži za dekoracijo v javnih prostorih kot tudi v domovih. Bi tudi vi imeli v svojem domu kos vitraža?

Leave a comment