Grad Murska Sobota

(Szapáryjev grad)

Grad Murska Sobota se prvič omenja 1478 kot castello Mwrayzombath, leži pa v mestu Murska Sobota. Danes je zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Prvotna zasnova gradu verjetno izvira iz 16. stoletja, ko je bil grad pod lastništvom grofov Széchy.

info-image

1478

prva pisna omemba gradu

Muzej, gostišče, kulturne prireditve

dejavnost v gradu danes

Trubarjev drevored 1, 4, Murska Sobota

lega gradu

info-image

Grad spada pod nepremični spomenik lokalnega pomena in je bil zanj razglašen 29. marca 1991. Kulturni lokalni spomenik je objekt, ki ima izjemno kulturno vrednost na lokalnem nivoju. Taki objekti so sprva ovrednoteni kot kulturna dediščina in nato vpisani v Register nepremične kulturne dediščine. Razglasitev poteka z akti o razglasitvi, ki jih sprejme pristojni organ. Ti akti se objavijo v Uradnem listu RS ali glasilu lokalne skupnosti.

info-image

V 16. stoletju je grad dobil renesančno obliko, ki je ohranjena še danes.  Ima štiri trakte, ki so enako visoki ter dve nadstropji namenjenim bivanju. Trakti sestavljajo notranje pravokotno dvorišče obdano z arkadnimi hodniki - arkadami. Trakti imajo na vogalih enako visoke štirioglate stolpe. K tej konstrukciji spada na zahodni strani gradu še prizidana baročna kapelica. Soboški grad je tipična renesančna grajska stavba z okrasnimi baročnimi elementi na vzhodnem mestnem pročelju. Ti se pripisujejo kulturnemu vplivu s strani Madžarske. 

Lastniki gradu

16. stoletje - rodbina Szechy

1687 - Peter Szapary

1934 - soboška občina

Grad po vojni

Med drugo svetovno vojno so bili v gradu madžarski okupatorji. Po vojni so grad kulturno obudili, saj so svoje prostore v njem dobili Pomurski muzej Murska Sobota, Mladinski in kulturni klub ter dvorana namenjena kulturnim prireditvam. Pokrajinski muzej je izredno zanimiv in vreden ogleda, saj prikazuje Prekmurje od prazgodovine do danes z arheološkega in etnološkega vidika. V gradu je tudi gostišče Grajski hram.

Pomurski muzej Murska Sobota

tor - pet: 9 - 17 sob: 9 - 13 ned: 14 - 18 pon: zaprto

Okrepčevalnica Grajski Hram

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota

pon,tor,čet: 9.00 - 20.00 sre: 9.00 - 22.00 pet: 9.00 - 24.00 sob: 10.00 - 24.00 vikend dogodki: do 03:30 ned, prazniki: zaprto

Grajske poroke

Grad Murska sobota je tudi ena izmed priljubljenih destinacij za poroke, saj je obdan z velikim urejenim parkom angleškega tipa. V njem rastejo dvestoletni gabri, hrasti, lipe in jeseni. Grad  ima tudi baročno grajsko kapelo, ki je prostor za civilne poroke.

Grad danes

Kje se grad nahaja?

Leave a comment