Jareninski dvor

(Jahringhof)

Jareninski dvor (Jahringhof) je enonadstropna stavba. Leži v naselju Polički Vrh v občini Pesnica. Danes so v stavbi poslovni prostori, vinska klet in restavracija družbe DVERI-PAX d.o.o. Dvor, omenjen že leta 1074, je bil sedež posesti admontskega samostana v Podravinju. V 17. stoletju je bil spremenjen v baročni dvorec s tlorisom v T, s strmo streho s strešnim stolpičem kapele. Gospodarsko poslopje je v obliki črke L. V območju parka je več poslopij in kostanjev drevored.

Topographia Ducatus Stiriae, Georg Matthäus Vischer, Jareninski dvor v letu 1681.

Jareninski dvor je pozidan na pravokotnem tlorisu, k njej pa je na zahodni strani povprek prislonjena kapela za baročnim, še s skodlami kritim stešnim zvoničkom. Nad vhodom v dvorec je vzidan ščitec z admontskim grbom in inicialkami P. N. K. Vhod v kapelino pritličje je kamnit, profiliran, baročen, zavarovan s kovanimi vratnicami. Na zahodni strani kapele so sledovi izpranih fresk v baročnih okvirih.

Okna v nadstropju stavbe imajo na čelni in začelni strani kamnite okenske okvire s kovanimi baročnimi mrežami, podobnimi tistim na Braneku ali na Fali. Mreže so pritrjene tudi na oknih kapele, ki so okrašena z volutastimi čeli. Celotno pritličje dvorca in kapele je obokano in rabi za kleti. Dostopne so nekdanja kapela in gosposke sobe. V več sobah je štukirana tračna ornamentika, sredi katere je v veliki dvorani štukiran admontski grb. V dvorcu leži mali bronasti zvon iz leta 1828.

Literatura:

  • Grajske stavbe v vzhodni Sloveniji območje Maribora in Ptuja

Leave a comment