Vurberški Kresnik

Krstnik ali Kresnik se je enkrat zaljubil v lepo hčer kačje kraljice. Ker ni drugače mogel priti v kraljičino palačo, spremenil se je v palčnika. Ko je na dvorišče prišel, so se mu vsi smejali in ga za norca imeli. Ponoči pa se je spremenil v lepega junaka in je kraljično s seboj vzel.

Se maščevati nad njim, poslal je kačji kralj zmaja – sasa ali sesa v Vurberg. Zmaj je lezel prek Drave, pravi ljudstvo, in je bil tako grozovito velik, da je tok Drave zadrževal. Drava je prestopila svoj breg in je poplavila vse Ptujsko polje. Kača se je vlekla skozi gorice, kjer se še sedaj vijugast jašek vidi, proti silnemu gradu ter je oklenila s svojim truplom gradu močno zidovje, rep v gobec potegnivša.

V gradu je živela zaprta lepa kraljična z imenom Vesina. Šest mesecev je zmaj na Vesino pred gradom prežal. Na Jurjevo pa je prišel lepo grof Krsnik s svetlim mečem in se je postavil nad kačo. Kača pa je imela peroti in je v zrak zletela. Pa tudi Krsnik premaga kačo, vrže jo v globoki grajski studenec, in o tam priklene s silnim lancem na pečino, kjer še dan današnji leži. Ko je Krsnik sesa premagal, padla je sama zlata pšenička na zemljo. Krsnik si je Vesino vzel za ženo in je ž njo srečno živel.

 

 

Reference:

Jakob Kelemina, Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva. Celje 1930

Komentarji