• Zoisov

    grad

Zoisov grad

Zoisovo graščino in park s Zoisovo stolpno uro si lahko ogledate na zahodnem robu naselja Bohinjska Bistrica (Grajska ulica 14) ob potoku Bohinjska Bistrica. Danes je stavba s pripadajočimi objekti preurejena v restavracijo in picerijo Zoisov grad v srednjeveškem stilu.

17. stoletje

prva pisna omemba stavbe

Ohranjen

dejavnost/stanje stavbe

Grajska ulica 14, 4264 Bohinjska Bistrica

lega stavbe

info-image

Zoisov grad je bil bivalno in upravno poslopje za železarske podjetnike. Po podatkih slovenskega poznavalca gradov Ivana Stoparja in registra nepremične kulturne dediščine je graščina nastala že v 17. stoletju. Po podatkih Valvasorja, je grad postavila družina Locatelli, nato pa je skupaj z rudniki in fužinami prešla v roke rodovine Zois. Dvonadstropna stavba s pravokotnim tlorisom ima ob bokih enako visoka pravokotna stolpiča ter izzidek na dvoriščni fasadi.

info-image

Takšen je Zoisov grad v temeljnih obrisih še danes, vendar so vsi arhitekturni členi spremenjeni. Okna so povečana, ostala so brez pravokotnih kamnitih okvirjev, ki so jih nadomestile v beli brizgani fasadni omet umeščene okenske police in karnise iz umetnega kamna. Nad vhodnimi vrati je znameniti grb iz druge polovice 18. stoletja. V veži je še vedno banjasti obok s sosvodnicami (trikotnimi vdolbinami v spodnjem delu oboka).

info-image

Ob fužinski graščini je tudi park iz 18. stoletja, ki ga sestavljajo dvorišče in preprost, z obzidjem ograjen štiridelni parter na vzhodu ter travnik na severu. K parku spada tudi Gospodov vrt s stolpno uro na jugu, ki je podrobneje opisan pod naslednjim naslovom.

Baron Žiga Zois

Izredno pomembna osebnost je bil tudi pri razvoju Bohinja. Leta 1777 je kupil bohinjske fužine (v Bohinjski Bistrici in Stari Fužini). V njihovo izboljšanje je vložil veliko energije, v obrate uvedel nov rudarski režim in tako izboljšal oskrbo fužin z rudo. Ker je upal na novo odkritje rude, je sponzoriral tudi prvo odpravo na Triglav, ki so ga avgusta 1778 prvič osvojili štirje srčni možje. Umrl je leta 1819 v Ljubljani.

Literatura

  • https://www.bohinj.si/znamenitosti/zoisova-grad-s-stolpno-uro/

Morda vas zanima tudi

24th Mar 19

Ali verjamete v duhove? Preverite na katerih slovenskih gradovih straši!

Verjamete v duhove? Marsikatera znana grajska legenda pripoveduje o duhovih, ki naj bi še...
2nd Feb 19

Čarovničina smrt

Bila je tam pod Klekom na videz poštena žena, vdova premožnega kmeta in mati...
13th Jan 19

Atila in slovenska kraljica

Legenda pravi, da se je “pred več kot tisočletjem in pol na današnjem Kocjanu...

Leave a comment