Zakaj so ti slovenski gradovi nekaj posebnega?

Slovenija je dežela tisočih gradov. Med slovenskimi gradovi najdemo tudi tiste, ki imajo nekaj unikatnega. Pa poglejmo, kaj je to...

Grad Otočec

Edini vodni grad v Sloveniji

Grad Otočec, ki je razglašen kot kulturni spomenik, je edini vodni grad v Sloveniji. Stoji na enem od otokov reke Krke nedaleč od Novega mesta. Od drugih otoških gradov, sta nekoč stala še grad Gutenwerth in grad Kostanjevica. Še danes pa stoji dvorec Kostanjevica. Danes je grad urejen v luksuzni hotel s 5 zvezdicami. Prenovljen je bil v duhu gotike in renesanse leta 2009.

Predjamski grad

Največji jamski grad na svetu

Predjamski grad se nahaja nekaj kilometrov od Postojne, s prvo omembo že okoli leta 1274. Grad je vklesan v 123 m visoko navpično skalnato steno. Romantično podobo Predjamskega gradu dopolnjuje idilična rečica Lokva, ki globoko pod njim ponikne v podzemlje.

Grad Grad

Največji grad v Sloveniji

Grad, z zanimivim imenom Grad, se nahaja v prekmurski občini Grad. Grajsko poslopje spada med najobsežnejše komplekse v Sloveniji. Stoji na enem izmed vulkanskih gričev in ima kar 365 sob. Šteje čez 800 let.

Grad Šalek

Edini grad, ki je dal ime dolini

Šalek je bil najstarejši grad v Šaleški dolini, ki je od konca 18. stoletja ruševina. Ohranil se je trikotni stolp, ki je visok 22 metrov in je edinstven v Sloveniji. Vsi drugi grajski stolpi so okrogli ali kvadratni. Šalek je tudi edini, ki je dal ime Šaleški dolini, saj so doline na Slovenskem v glavnem dobile ime po rekah. Ena od zanimivosti je še ta, da je pod ruševino gradu Šalek predor, skozi katerega teče povezovalna cesta s Koroško.

Zajčev grad

Edini okrogli stolp na Štajerskem

Spada med prve, že v romanskem času nastale v celoti zidane objekte. Ta grad se danes imenuje po lastniku " Zajčev grad ". Je edini najvišje ležeči grad na Pohorju in edini primer okroglega stolpa na Štajerskem. Pokrit je bil s stožčasto streho in obdan z globokim jarkom in nasipom. Ljudje imenujejo Zajčev grad tudi " mučeniški stolp ", ker so bili tam mučeni ljudje.

Grad Mirna

Edini skoraj povsem na novo pozidani grad po vojni

Mirnski grad je edini skoraj povsem na novo pozidani grad v Sloveniji, ki je bil porušen med drugo svetovno vojno in po njej.

Blejski grad

Najstarejši grad v Sloveniji

Blejski grad je slikoviti grad na vrhu griča nad Blejskim jezerom. Verjetno eden največkrat fotografiranih gradov v Sloveniji je zagotovo eden največjih kulturnih in turističnih znamenitosti Slovenije. Blejski grad je po pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem, prvič omenjen že leta 1011.

Leave a comment